THE USE OF BIOLOGICAL FEATURES OF SPRING GARLIC (ALLIUM SATIVUM L.) TO IDENTIFY A NEW METHOD OF ITS CULTIVATION IN THE CONDITIONS OF THE SMOLEVICHI DISTRICT
Abstract
In its ability to store for a long time spring garlic is superior to winter garlic. In Belarus spring garlic is not grown on an industrial scale because the crop is characterized by small size bulbs, consisting of a large number of small cloves. In the local agronomic culture, garlic refers to cold-resistant plants. In this paper, by analogy with the southern non-bolting forms, it is proposed to consider the local spring form of garlic as thermophilic and, accordingly, to grow it through seedlings or at least winter store perform it warm. These techniques allow you to get a crop containing more than 50 % of large bulbs over 20 g, consisting of large cloves.
About the Author
I. V. PavlovaBelarus
References
1. Growing Garlic in Alaska. – Режим доступа: https://www.uaf.edu/ces/garden/garlic/. – Дата доступа: 02.11.2020.
2. Флора Беларуси. Сосудистые растения : в 6 т. / под общ. ред. В. И. Парфенова. – Минск : Беларус. наука, 2017. – Т. 3. – С. 119.
3. Лук и чеснок на вашей грядке / Г. В. Пашина [и др.]. – Минск : МЕТ, 1998. – С. 65–98.
4. Jones, H. A. Onions and their allies. Botany, cultivation, and utilization / H. A. Jones, L. K. Mann // Interscience Publ. – New York, 1963. – 286 р.
5. Brewster, J. L. Onions and other vegetable Alliums / J. L. Brewster //Horticulture research international, Wellwsbourne, UK, 2008. – 2nd ed. – 448 p.
6. Kamenetsky, R. Garlic: botany and horticulture / R. Kamenetsky // Horticultural reviews. – 2007. – Vol. 33. – Р. 123–172. – Mode of access: https://DOI:10.1002/9780470168011.ch2. – Date of access: 20.07.2021.
7. Stahlschmidt, O. Influence of planting date and seed cloves size on leaf area and of two garlic cultivars (Allium sativum L.) / O. Stahlschmidt, J. B. Cavagnaro, R Borgo // Acta Hortic. – 1997. – Vol. 433. – Р. 519–525. – Mode of access: https://DOI:10.17660/ActaHortic.1997.433.44. – Date of access: 17.06.2020.
8. Sterling, S. J. Agronomics and allicin yield of Australian grown garlic (Allium sativum) / S. J. Sterling, D. R. Eagling // Acta Hortic. 555. – 2001. – Vol. 555. – Р. 63–73. – Mode of access: https://DOI:10.17660/ActaHortic.2001.555.6. – Date of access: 09.02.2020.
9. Скорина, В. В. Селекция чеснока озимого / В. В. Скорина, И. Г. Берговина, Вит. В. Скорина. – Горки : БГСХА, 2014. – 123 с.
10. Salomon, R. Virus diseases in garlic and propagation of virus–free plants / R. Salomon // Allium crop science: recent advances. – 2002. – Chapter 13. – Р. 311–328. – Mode of access: https://DOI:10.1079/9780851995106.0311. – Date of access: 22.04.2021.
11. Корецкий, В. В. Селекция озимого и ярового чеснока в условиях Республики Беларусь / В. В. Корецкий, Н. П. Купреенко // Производство растениеводческой продукции: резервы снижения затрат и повышения качества : материалы Междунар. науч.-практ. конф., 10–11 июля 2008 г., г. Жодино ; редкол.: Ф. И. Привалов [и др.] . – Минск : ИВЦ Минфина, 2008. – Т. 2. – С. 209–212.
12. Каталог сортов РУП «Институт овощеводства», раздел луковые овощные культуры, описание сорта ярового чеснока Ярвинит. – Режим доступа: https://belniio.by/portfolio-items/chesnok_yarvinit. – Дата доступа: 01.11.2020.
13. Секреты посадки чеснока весной в открытый грунт [Электронный ресурс] // Гродзенская прауда. – 2020. – 7 апр. – Режим доступа: https://grodnonews.by/news/lifestyle/ponedelnik_sekrety_posadki_chesnoka_vesnoy_v_otkrytyy_grunt.html. – Дата доступа: 29.10.2020.
14. Пивоваров, В. Ф. Луковые культуры / В. Ф. Пивоваров, И. И. Ершов, А. Ф. Агафонов. – М. : ВНИИССОК, 2001. – С. 151.
15. Rosen Carl, J. Growing garlic in home gardens / J. Rosen Carl, Cindy Tong // University of Minnesota extension. – Mode of access: https://extension.umn.edu/vegetables/growing-garlic. – Date of access: 02.11.2020.
16. Павлова, И. В. Гомология в строении растений стрелкующей и нестрелкующей форм чеснока / И. В. Павлова, Н. П. Купреенко, Е. Г. Царева // Вес. Нац. акад. навук Беларусi. Сер. аграр. навук. – 2018. – Т. 56. – № 2. – С. 175–187. – DOI: 10.29 235/1817–7204–2018–56–2–175–187.
17. Организационно-технологические нормативы возделывания овощных, плодовых, ягодных культур и выращивания посадочного материала : сб. отраслевых регламентов / под ред. В. Г. Гусакова. – Минск : Беларус. навука, 2010. – С. 44–66.
Review
For citations:
Pavlova I.V. THE USE OF BIOLOGICAL FEATURES OF SPRING GARLIC (ALLIUM SATIVUM L.) TO IDENTIFY A NEW METHOD OF ITS CULTIVATION IN THE CONDITIONS OF THE SMOLEVICHI DISTRICT. Vegetable Growing. 2021;29:117-124. (In Russ.)