RELATIONSHIP ASSESSMENT BETWEEN THE MAIN ECONOMIC TRAITS OF THE COMMON DILL VARIETIES
Abstract
The article presents information on the correlation between the main economic traits of dill.
In the early ripening varieties of common dill, there is a strong correlation between the ripening rate and nitrate content (r = 0.83); carotene content and nitrate content (r = 0.69), nitrate content and yield (r = 0.59).
In the mid ripening varieties, there is carotene and nitrate content correlation (r = 0.51). In the middle-late and late varieties, an inverse correlation between these indicators was determined (r = –0.21 and –0.32 respectively). Inverse correlations between «plant height» and Vitamin C indicators, and «plant height» and nitrate content indicators were determined (r = –0.58, r = –0.67 respectively).
About the Authors
А. V. PetrenkoBelarus
V. V. Skorinа
Belarus
References
1. Андрющенко, В. К. Нитраты в овощах и пути их снижения / В. К. Андрющенко. – Кишинев : Штиинца, 1983. – 6 с.
2. Аутко, А. А. Пряно-ароматические культуры / А. А. Аутко // Белорус. сельское хоз-во. – 2010. – № 9. – С. 76–77.
3. Васильев, B. Л. Пряные овощи (петрушка, сельдерей, пастернак, укроп) / B. Л. Васильев. – М. : Сельхозиздат, 1955. – 52 с.
4. Воронина, Л. П. Нитраты в овощной продукции / Л. П. Воронина // Картофель и овощи. – 1997. – № 5 . – С. 28–30.
5. Галух, Л. В. К оценке мировой коллекции укропа по хозяйственно-биологическим признакам / Л. В. Галух, Р. А. Комарова, В. И. Тютюнник // Основные направления научных исследований по интенсификации эфиромасличного производства : Всесоюз. науч.-техн. совещ. – Симферополь, 1990. – С. 11–12.
6. Галух, Л. В. О составе эфирных масел из листьев, стеблей и репродуктивных органов Anethum graveolens L. / Л. В. Галух, Т. И. Кравец // Селекция эфиромасличных культур, технология их возделывания и переработки : тр. ВНИИЭМК. – Симферополь, 1988. – Т. XIX. – С. 185–191.
7. Государственная программа развития аграрного бизнеса в Республике Беларусь на 2021–2025 годы [Электронный ресурс] / Нац. центр правовой информ. Респ. Беларусь. – Режим доступа : http://pravo.by. – Дата доступа : 05.11.2021.
8. Государственный реестр сортов [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://sorttest.by/img/gosudarstvennyy_reyestr_2021.pdf. – Дата доступа : 05.11.2021.
9. Дамбраускене, Е. Л. Урожайность и качество сортов укропа (Anethum Graveolens L.) / Е. Л. Дамбраускене, М. В. Рубинскене, П. И. Вишкялис // Овощеводство : сб. науч. тр. / Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т овощеводства НАН Беларуси. – Минск, 2006. – Вып. 12 : Основные направления научно-технического прогресса в овощеводстве стран СНГ и Балтии. – С. 215–218.
10. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.
11. Дудченко, Л. Г. Пряно-ароматические и пряно-вкусовые растения: справ. / Л. Г. Дудченко, А. С. Козьяков, В. В. Кривенко. – Киев : Навукова думка, 1989. – 304 с.
12. Курлянчик, И. А. Морфофизиологическая характеристика Anethum graveolens L. : автореф. дис. … канд. биол. наук : 03.00.05 / И. А. Курлянчик ; МГУ. – М., 1974. – 27с.
13. Лежанкина, З. С. Пряно-вкусовые овощные культуры / З. С. Лежанкина. – Л. : Колос, 1969. – 162 с.
14. Маджарова, Д. Изучение некоторых укропов различного происхождения / Д . Маджарова, В. Петрова, М. Бубарева // Селектостопанска академия Георги Димитров, Градинарска и лозарна наука. – 1973. – Т. 10, № 2. – С. 63–67.
15. Малхасян, А. Б. Формирование урожая укропа в различных условиях культуры: автореф. дис. ... канд. с.-х. наук : 06.01.06 / А. Б. Малхасян; Моск. с.-х. акад. им. К. А. Тимирязева. – М., 1992. – 23 с.
16. Машанов, В. И. Пряно-ароматические растения / В. И. Машанов, А. А. Покровский. – М. : Агропромиздат, 1991. – 286 с.
17. Хомякова, Е. М. Возделывание пряно-ароматических культур в условиях Центральной нечерноземной зоны России / Е. М. Хомякова, Ю. П. Шевченко // Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования : тез. докл. 1-го Междунар. симпоз. – Пущино, 1995. – С. 530–531.
Review
For citations:
Petrenko А.V., Skorinа V.V. RELATIONSHIP ASSESSMENT BETWEEN THE MAIN ECONOMIC TRAITS OF THE COMMON DILL VARIETIES. Vegetable Growing. 2021;29:165-170. (In Russ.)