Preview

Vegetable Growing

Advanced search

CORRELATION OF ECONOMIC AND BIOLOGICAL TRAITS OF HARD RIND PUMPKIN (CUCURBITA PEPO L.)

Abstract

The article presents the results of the evaluation of 12 initial samples of hard rind pumpkin of gymnosperms (var. Styriaca G.) and oval (var. Pepo S.) varieties of Belarusian selection in order to determine their pair correlation depending on the yield of fruits and seeds, as well as biochemical parameters of seeds: proteins, fats, carbohydrates, amino acids, fatty acids, vitamins, macro- and microelements. According to the correlation (R) and determination (R2) coefficients, direct and inverse correlation relationships with high, medium, and low values have been determined. Based on the correlation and determination coefficients, the percentage of dependent values of one trait from another was determined.

About the Authors

A. Ya. Khleborodov
РУП «Институт овощеводства»
Belarus


I. M. Pochitskaya
РУП «Научно-практический центр НАН Беларуси по продовольствию»
Belarus


O. S. Provotorova
РУП «Институт овощеводства»
Belarus


A. N. Yudenko
РУП «Научно-практический центр НАН Беларуси по продовольствию»
Belarus


References

1. Деревенко, В. В. Научное обоснование и разработка ресурсосберегающих процессов производства растительных масел и создание конкурентоспособной промышленной аппаратуры : автореф. дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.12 / В. В. Деревенко ; С.-Петерб. гос. ун-т низкотемпер. и пищ. технологий. – СПб., 2007. – 48 с.

2. Chevical characteristics of oils from naked fnd husk seeds of Cucurbita pepo L. / J. Nakic [et al.] // Eur. J. Lipid. Sci. Technol. – 2006. – Vol. 108. – P. 936–943.

3. Ханфар, Р. Тыквенные семена – перспективный источник пищевого белка / Р. Ханфар // Изв. вузов. Пищевая технология. – 2005. – № 5–6. – С. 44–46 с.

4. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.

5. Хлебородов, А. Я. Селекция голосемянной тыквы (Cucurbita pepo L. var. styriaca) в Беларуси / А. Я. Хлебородов, Л. Ю. Гребенникова, О. С. Провоторова // Овощеводство : сб. науч. тр. / Нац. акад. наук Беларуси, РУП «Ин-т овощеводства» ; редкол.: А. И. Чайковский (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2016. – Т. 24. – С. 167–176.

6. Сорвачев, К. Ф. Биологическая химия / К. Ф. Сорвачев. – М. : Просвещение, 1970. – 432 с.


Review

For citations:


Khleborodov A.Ya., Pochitskaya I.M., Provotorova O.S., Yudenko A.N. CORRELATION OF ECONOMIC AND BIOLOGICAL TRAITS OF HARD RIND PUMPKIN (CUCURBITA PEPO L.). Vegetable Growing. 2021;29:211-221. (In Russ.)

Views: 180


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0201-8411 (Print)