Preview

Vegetable Growing

Advanced search

MICROELEMENT STATUS OF RAMSON (ALLIUMURSINUM)

Abstract

Based on the research conducted under the conditions of Non-Black Earth, the content of mineral substances in the leaves of ramson it was found that chemical elements can accumulate in leaves at various concentrations. The characteristics of the content of the main essential elements in ramson are given: potassium, calcium, sodium, phosphorus, magnesium and manganese. The possibility of eating ramson leaves as a source of high potassium content has been proven. It was established that there are inter-port differences in the content of microelements in ramson in the row after the sixth rank: manganese is contained twice as much in a sample from Smolensk region.

About the Authors

T. M. Seredin
ФГБНУ «Федеральный научный центр овощеводства»
Russian Federation


М. М. Marcheva
ФГБНУ «Федеральный научный центр овощеводства»
Russian Federation


О. V. Ushakov
ФГБНУ «Федеральный исследовательский центр Всероссийский институт генетических ресурсов растений имени Н. И. Вавилова»
Russian Federation


А. Yu. Han
ФГБНУ «Федеральный исследовательский центр Всероссийский институт генетических ресурсов растений имени Н. И. Вавилова»
Russian Federation


V. V. Shumilina
ФГБНУ «Федеральный исследовательский центр Всероссийский институт генетических ресурсов растений имени Н. И. Вавилова»
Russian Federation


А. V. Konstantinovich
ФГБОУ ВО «Российский государственный аграрный университет – Московская сельскохозяйственная академия имени К. А. Тимирязева»
Russian Federation


М. Е. Dyikanova
ФГБНУ «Федеральный исследовательский центр Всероссийский институт генетических ресурсов растений имени Н. И. Вавилова»
Russian Federation


References

1. Григорьевская, А. Я. Лук медвежий или черемша – семейство Луковые (Alliaceae) / А. Я. Григорьевская, Н. Ю. Хлызона // Красная книга Липецкой области : в 2-х т. / под ред. А. В. Щербакова. – Липецк, 2014. – С. 182–183.

2. Минеральный состав растений рода Allium L. коллекционного питомника ФНЦО / Т. М. Середин [и др.] // Роль метаболомики в совершенствовании биотехнологических средств производства : сб. тр. Междунар. науч. конф., Москва, 6–7 июня 2019 г. / ФГБНУ ВИЛАР ; ред. совет: Н. И. Сидельников (пред.) [и др.]. – М., 2019. – С. 382–389.

3. Обогащение черемши селеном / З. А. Амагова [и др.] // Овощи России. – 2018. – № 4 (42). – С. 76–80.

4. Редкие виды многолетних луков: высокие декоративные качества / Т. М. Середин [и др.] // Актуальные вопросы агрономической науки в современных условиях : материалы науч.-практ. конф. студентов, аспирантов, молодых ученых агрономического факультета. – Балашиха, 2017. – С. 114–117.

5. Содержание биологически активных веществ, селена, флавоноидов, аскорбиновой кислоты и хлорофилла в различных видах черемши / Н. А. Голубкина [и др.] // Вопр. питания. – 2010. – Т. 79, № 1. – С. 78–81.

6. Тухватуллина, Л. А. Динамика накопления витамина С в листьях черемши при выращивании в разных условиях интродукции / Л. А. Тухватуллина, Л. М. Абрамова // Изв. Оренбург. гос. аграр. ун-та. – 2018. – № 1 (69). – С. 64–66.


Review

For citations:


Seredin T.M., Marcheva М.М., Ushakov О.V., Han А.Yu., Shumilina V.V., Konstantinovich А.V., Dyikanova М.Е. MICROELEMENT STATUS OF RAMSON (ALLIUMURSINUM). Vegetable Growing. 2020;28:119-123. (In Russ.)

Views: 159


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0201-8411 (Print)