MICROELEMENT STATUS OF RAMSON (ALLIUMURSINUM)
Abstract
Based on the research conducted under the conditions of Non-Black Earth, the content of mineral substances in the leaves of ramson it was found that chemical elements can accumulate in leaves at various concentrations. The characteristics of the content of the main essential elements in ramson are given: potassium, calcium, sodium, phosphorus, magnesium and manganese. The possibility of eating ramson leaves as a source of high potassium content has been proven. It was established that there are inter-port differences in the content of microelements in ramson in the row after the sixth rank: manganese is contained twice as much in a sample from Smolensk region.
About the Authors
T. M. SeredinRussian Federation
М. М. Marcheva
Russian Federation
О. V. Ushakov
Russian Federation
А. Yu. Han
Russian Federation
V. V. Shumilina
Russian Federation
А. V. Konstantinovich
Russian Federation
М. Е. Dyikanova
Russian Federation
References
1. Григорьевская, А. Я. Лук медвежий или черемша – семейство Луковые (Alliaceae) / А. Я. Григорьевская, Н. Ю. Хлызона // Красная книга Липецкой области : в 2-х т. / под ред. А. В. Щербакова. – Липецк, 2014. – С. 182–183.
2. Минеральный состав растений рода Allium L. коллекционного питомника ФНЦО / Т. М. Середин [и др.] // Роль метаболомики в совершенствовании биотехнологических средств производства : сб. тр. Междунар. науч. конф., Москва, 6–7 июня 2019 г. / ФГБНУ ВИЛАР ; ред. совет: Н. И. Сидельников (пред.) [и др.]. – М., 2019. – С. 382–389.
3. Обогащение черемши селеном / З. А. Амагова [и др.] // Овощи России. – 2018. – № 4 (42). – С. 76–80.
4. Редкие виды многолетних луков: высокие декоративные качества / Т. М. Середин [и др.] // Актуальные вопросы агрономической науки в современных условиях : материалы науч.-практ. конф. студентов, аспирантов, молодых ученых агрономического факультета. – Балашиха, 2017. – С. 114–117.
5. Содержание биологически активных веществ, селена, флавоноидов, аскорбиновой кислоты и хлорофилла в различных видах черемши / Н. А. Голубкина [и др.] // Вопр. питания. – 2010. – Т. 79, № 1. – С. 78–81.
6. Тухватуллина, Л. А. Динамика накопления витамина С в листьях черемши при выращивании в разных условиях интродукции / Л. А. Тухватуллина, Л. М. Абрамова // Изв. Оренбург. гос. аграр. ун-та. – 2018. – № 1 (69). – С. 64–66.
Review
For citations:
Seredin T.M., Marcheva М.М., Ushakov О.V., Han А.Yu., Shumilina V.V., Konstantinovich А.V., Dyikanova М.Е. MICROELEMENT STATUS OF RAMSON (ALLIUMURSINUM). Vegetable Growing. 2020;28:119-123. (In Russ.)