Preview

Vegetable Growing

Advanced search

INTERVARIATED VARIABILITY OF ECONOMIC AND BIOLOGICAL TRAITS OF HARD RIND PUMPKIN SEEDS (CUCURBITA PEPO L.) OF BELARUSIAN SELECTION

Abstract

The samples of hard rind pumpkin of Delta, Golosemyanno-pletistaya, Golosemyanno-kustovaya, Line 2-3, Line 2-4, Line 2-5 were evaluated for seed production (seed yield, percentage of seed yield from fruits) and biochemical parameters of their seeds for the content of proteins and amino acids, fats and fatty acids, vitamins, minerals. Their statistical indices were determined by the coefficients of variation (V%) and evenness (B%).

About the Authors

A. Ya. Khleborodov
РУП «Институт овощеводства»
Belarus


O. S. Provotorova
РУП «Институт овощеводства»
Belarus


References

1. Васильева, А. Г. Комплексное использование тыквы и ее семян в пищевых технологиях / А. Г. Васильева, Г. И. Касьянов, В. В. Деревянко. – Краснодар : Экоинвест, 2010. – 144 с.

2. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.

3. Касьянов, Р. И. Технология продуктов для детского питания / Р. И. Касьянов. – Ростов н/Дону : Россельхозакадемия, 1994. – 132 с.

4. Кондратенко, В. В. Биохимическое обоснование технологии пектинопродуктов из тыквы : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 03.00.04 / В. В. Кондратенко ; Кубан. гос. аграр. ун-т. – Краснодар, 1999. – 21 с.

5. Костров, В. Д. Технология производства, переработки и использования тыквы / В. Д. Костров, Н. И. Мамонтов, Н. П. Шурупов. – Волгоград : Перемена, 1996. – 123 с.

6. Сорвачев, К. Ф. Биологическая химия / К. Ф. Сорвачев. – М. : Просвещение, 1970. – 432 с.

7. Ханфар, Р. Тыквенные семена – перспективный источник пищевого белка / Р. Ханфар // Изв. вузов. Пищевая технология. – 2005. – № 5–6. – С. 44–46.

8. Семенная продуктивность сортов и линий твердокорой тыквы (Cucurbita pepo L.) белорусской селекции и физико-химические показатели семян для производства тыквенного масла / А. Я. Хлебородов [и др.] // Овощеводство : сб. науч. тр. / Нац. акад. наук Беларуси, РУП «Ин-т овощеводства» ; редкол.: А. И. Чайковский (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2018. – Т. 26. – С. 186–197.


Review

For citations:


Khleborodov A.Ya., Provotorova O.S. INTERVARIATED VARIABILITY OF ECONOMIC AND BIOLOGICAL TRAITS OF HARD RIND PUMPKIN SEEDS (CUCURBITA PEPO L.) OF BELARUSIAN SELECTION. Vegetable Growing. 2021;29:222-229. (In Russ.)

Views: 143


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0201-8411 (Print)