Preview

Vegetable Growing

Advanced search

PRODUCTIVITY AND QUALITY OF GREEN CROPS WHILE PROCESSING OF PLANTS WITH A COMPLEX PREPARATION BASED ON BACTERIA BACILLUS AMYLOLIQUEFACIENS AND SYNTHETIC PHYTOHORMONES

Abstract

The effectiveness of complex preparation usage based on the bacteria Bacillus amyloliquefaciens and synthetic phytohormones by spraying green crops at initial stages of their development is analyzed. It was found that a single treatment with the complex at a consumption rate of 0.2 ml/25 ml of water/m2 increases the nutritional value and reduces the content of nitrateions in the economically valuable part of the product. These results can find practical application when green crops are grown in protected ground conditions.

About the Authors

O. V. Doroschuk
Институт экспериментальной ботаники НАН Беларуси
Belarus


Zh. N. Kalatskaya
Институт экспериментальной ботаники НАН Беларуси
Belarus


N. A. Laman
Институт экспериментальной ботаники НАН Беларуси
Belarus


N. I. Velichko
Институт экспериментальной ботаники НАН Беларуси
Belarus


References

1. Бобкова, О. Н. Оценка исходного материала для селекции салата кочанного по комплексу хозяйственно ценных признаков в зависимости от сроков сева / О. Н. Бобкова // Земледелие и защита растений. – 2018. – № 6 (121). – С. 33–37.

2. Монастырский, О. А. Современные проблемы и решения создания биопрепаратов для защиты сельскохозяйственных культур от возбудителей болезней / О. А. Монастырский, Т. В. Першакова // Прикладная биохимия и микробиология. – 2011. – Т. 47. – № 4. – С. 1–14.

3. Жиглецова, С. К. Возможности применения микроорганизмов для решения задач экологической и продовольственной безопасности / С. К. Жиглецова, И. А. Дунайцев, С. Г. Бесаева // Агрохимия. – 2010. – № 6. – С. 83–96.

4. Chourdhary, D. Interaction of Bacillus spp. and plants – with special reference to induced systemic resistance (ISR) / D. Chourdhary, В. Johri // Microbiol. Res. – 2009. – V. 164. – P. 493–513.

5. Impact of Plant Growth Promoting Bacillus subtilis on growth and physiological parameters of Bassia indica (Indian Bassia) Growth under salt stress / A. Hashem [et al.] // Pac. J. Bot. – 2015. – V. 5 (47). – P. 1735–1741.

6. Plant protection and growth stimulation by microorganisms: biotechnological applications of Bacilli in agriculture / A. Perez-Garcia [et al.] // Current Opinion in Biotechnologi. – 2011. – V. 22. – P. 187–193.

7. Sayed, S. A. Response of three sweet basil cultivars to inoculation with Bacillus subtilis and arbuscular mycorrhizal fungi under salt stress conditions / S. A. Sayed, A. S. Atef, E. Soha // Nature and Science. – 2011. – V. 6 (9). – P. 93–111.

8. Продукция и услуги Института микробиологии НАН Беларуси [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://mbio.bas-net.by. – Дата доступа: 09.01.2019.

9. Сопрунова, В. Е. Качество и потребительские свойства картофеля, выращенного с применением биопрепарата на основе бактерий рода Bacillus / В. Е. Сопрунова, Ш. Б. Байрамбеков // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2017. – № 7. – С. 45–48.

10. Radhakrishnan, R. Gibberellins producing Bacillus methylotrophicus KE2 supports plant growth and enhances nutritional metabolites and food values of lettuce / R. Radhakrishnan, I. Lee / Plant Physiology and Biochemistry. – 2016. – V. 109. – P. 181–189.

11. Регуляторы роста растений с антистрессовыми и иммунопротекторными свойствами / Л. Д. Прусакова [и др.] // Агрохимия. – 2005. – № 11. – С. 76–86.

12. Вакуленко, В. В. Регуляторы роста растений в сельскохозяйственном производстве / В. В. Вакуленко, О. А. Шаповал // Плодородие. – 2001. – № 2. – С. 27–29.

13. Деева, В. П. Регуляторы роста растений: механизмы действия и использование в агротехнологиях / В. П. Деева. – Минск : Белорус. наука, 2008. – 133 с.

14. Влияние композиций на основе бактерий-антагонистов рода Bacillus и фитогормонов на устойчивость проростков ячменя при солевом стрессе / Ж. Н. Калацкая [и др.] // Микробные биотехнологии: фундаментальные и прикладные аспекты: сб. науч. тр. / редкол.: Э. И. Коломиец (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2017. – Т. 9. – С. 183–190.

15. Кабашникова, Л. Ф. Количественный анализ свободных и связанных углеводов в одной навеске растительной ткани: учеб.-метод. пособие / Л. Ф. Кабашникова, Л. Н. Калитухо, А. В. Деревинский. – Минск : БГПУ, 2003. – 22 с.

16. Воскресенская, О. Л. Большой практикум по биоэкологи: учеб. пособие / О. Л. Воскресенская, Е. А. Алябышева, М. Г. Половникова. – Йошкар-Ола, 2006. – Ч. 1. – 107 с.

17. МУ 5048-89 Методические указания по определению нитратов и нитритов в продукции растениеводства. – Введ. 01.01.1990. – М., 1989. – 24 с.

18. Методы биохимического исследования растений / под. ред. А. И. Ермакова. – 3-е изд., перераб. и доп. – Л. : Агропромиздат, 1987. – 430 с.

19. Дурынина, Е. П. Агрохимический анализ почв, растений, удобрений / Е. П. Дурынина, В. С. Егоров. – М. : Изд-во Моск. ун-та, 1998. – 113 с.


Review

For citations:


Doroschuk O.V., Kalatskaya Zh.N., Laman N.A., Velichko N.I. PRODUCTIVITY AND QUALITY OF GREEN CROPS WHILE PROCESSING OF PLANTS WITH A COMPLEX PREPARATION BASED ON BACTERIA BACILLUS AMYLOLIQUEFACIENS AND SYNTHETIC PHYTOHORMONES. Vegetable Growing. 2020;28:20-26. (In Russ.)

Views: 168


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0201-8411 (Print)